Yalova'nın Tarihi ve Geleneksel El Sanatı Coğrafi İşaretli Çınarcık İşi
Yalova’nın Tarihi
Yalova’nın Neolitik Çağ’dan beri farklı uygarlıklara ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Tahminlere göre bölgede ilk yerleşim Bithynialılar (Bitinyalılar) tarafından yapılmıştır. Şehrin Termal ilçesinde bulunan Kurşunlu Hamamı'nın M.Ö. 1200 yıllarında büyük bir yer sarsıntısıyla oluştuğu tahmin edilmektedir. Bu hamamın dış duvarlarında sıcak ve sağlık perisi olarak bilinen Nemflerin, kuvvet tanrısı olarak bilinen Herkül’ün ve sağlık tanrısı olarak bilinen Asklepios’un kabartmaları bulunmaktadır. Yıllar boyu farklı uygarlıktan insanları ağırlayan Yalova son olarak Gazi Abdurrahman’ın fethiyle Osmanlı Devleti’nin bir yurdu ilan edilmiş ve o günden bu güne Türk yurdu olarak bugünkü halini almıştır.
Yalova Hangi Bölgede Yer Alıyor?
Yalova, Armutlu Yarımadası’nın kuzeyi ile Samanlı Dağları’nın kuzey sınırları arasına kurulmuş Marmara Bölgesi’nin güneydoğu kesimlerinde yer alan bir şehirdir. Yalova’ya komşu iller aşağıdaki gibidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa KEMAL ATATÜRK, Yalova için “Benim Kentim” ve “Kurtuluşa Öncü” gibi söylemlerde bulunmuştur. 1930 yılında Atatürk’ün isteği üzerine Yalova İstanbul’un ilçeleri arasına girmiş ancak 1995 yılında İstanbul’dan ayrılarak kendi başına şehir ilan edilmiştir.
-
İstanbul
-
Bursa
-
Kocaeli
-
Sakarya
-
Bilecik
Yalova’da Gezilecek Yerler
Yalova’da yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir. Yalova’nın havası her mevsimde gezilebilecek bir yapıya sahiptir. Bu nedenle şehre gezmek için giderken herhangi bir mevsimi beklemek zorunda değilsiniz.
-
Atatürk Köşkü
-
Dipsiz Göl
-
Yürüyen Köşk
-
Elmalık Kalesi
-
Kara Kilise
-
Açık Hava Müzesi
-
Taş Köprü
-
Termal
-
Yalova Kent Müzesi
-
Delmece Yaylası
Yalova’da Şehir İçi Ulaşım
Yalova’da şehir içi ulaşımı sağlayan belediye otobüsleri, minibüsler ve deniz kıyısında bulunan mekanlara gitmeniz için kiralanabilir tekneler bulunuyor. Ayrıca şehrin gelişmiş bisiklet yolları sayesinde, belediye tarafından kiralanan bisikletleri kiralayabilir ve ulaşımı bu şekilde sağlayabilirsiniz.
Yalova Çınarcık'ın Geleneksel El Sanatı Coğrafi İşaretli Çınarcık İşi
Yaklaşık 80 yıllık mazisi olan “ Çınarcık İşi ” el dokuması, Yalova’nın Çınarcık ilçesinde yaşayan kadınların kumaşlara el emeğiyle işlediği Coğrafi İşaretli ürünlerdir. Orijinal Çınarcık İşi, pamuklu ve keten kumaşlar üzerinde iplik çekilmesi ve doğal ipliklerle kumaşın işlenmesi ile uygulanan bir el işidir. Eskiden yatak odası takımları (karyola eteği, yastık kılıflar, bohçalar) yapımında kullanılır ve her kızın çeyizinde olmazsa olmaz olarak yer alırdı. Günümüzde ise her türlü ev tekstili ve giyim ürünleri işlemelerinde uygulanmaktadır. Çınarcık'ın emekçi kadınlarının ve Çınarcık'ta ki kadın kooperatiflerin dokuduğu orijinal Coğrafi İşaretli ürünleri Endemigo.com adresinden hemen
buraya tıklayarak keşfedebilir ve aynı gün kargo ile hemen satın alabilirsiniz.
Görsel: Çınarcık İşi El Dokuması Tepsi